V dnešnom uponáhľanom a stresom ovplyvnenom svete sa stále viac ľudí obracia k prírodným spôsobom starostlivosti o svoje telo a zdravie. Jedným z fenoménov, ktorému sa dostáva stále väčšej pozornosti, je Kombucha. Tento starodávny fermentovaný nápoj s mnohými prospešnými účinkami na organizmus, sa k nám dostal z Japonska, cez cárske Rusko. V tomto článku sa pozrieme bližšie na to, čo Kombucha je, ako sa vyrába a aké zdravotné výhody prináša.
Čo to je Kombucha?
Kombucha je fermentovaný nápoj, ktorý vzniká kombináciou čierneho alebo zeleného čaju, cukru a symbiotickou kultúrou baktérií a kvasiniek (Acetobacter aceti, resp. kvasinkami rodu Sacharomyces). Kombucha (čajová huba) je typická rôsolovitou hmotou na povrchu vytvorenou masívnym objemom kvasiniek, rias a rôznych mikroorganizmov. Táto kultúra sa stará o fermentáciu cukru, čo vedie k tvorbe kyseliny octovej, kyseliny glukónovej, vitamínov, enzýmov a ďalších zlúčenín. Výsledkom je osviežujúci, šumivý nápoj s kyslou chuťou.
Kombucha čaj a účinky na zdravie
Okrem svojej charakteristickej osviežujúcej chuti, kombucha prináša aj niekoľko výhod pre zdravie. Obsahuje probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém a podporujú zdravú črevnú mikroflóru. Pomáhajú podporiť rovnováhu mikrobiómu čreva, zlepšiť trávenie, zmierniť zápchu, posilniť imunitný systém a regulovať hladinu cukru v krvi. Nájdeme v nej aj vitamíny skupiny B, C a K, minerály a antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a pomáhajú chrániť telo pred poškodením.
Kombucha má aj detoxikačný účinok. Vďaka fermentácii sa vytvárajú látky, ktoré podporujú čistenie organizmu a vylučovanie toxínov. To môže mať pozitívny vplyv na zdravie pečene a celkovú vitalitu.
Má silné antibakteriálne účinky, hlavne proti baktériám a kvasinkám kandidy. Antibakteriálne účinky potláčajú rast nežiadúcich baktérií a kvasiniek, ale neovplyvňujú prospešné baktérie kombuchy.
Napriek tomu, že Kombucha má mnoho výhod, je dôležité ju konzumovať s mierou. Obsahuje určité množstvo kyseliny octovej a cukru, čo môže mať negatívny vplyv na zuby a môže spôsobiť problémy u ľudí s citlivým žalúdkom. Okrem toho obsahuje aj stopové množstvo alkoholu, ktorý vzniká počas fermentácie- väčšinou menej ako 0,5%. Tehotné ženy, deti a osoby citlivé na alkohol by mali byť opatrné pri jeho konzumácii.
V posledných rokoch je Kombucha stále populárnejšia a dostáva sa do povedomia širokej verejnosti. Je k dispozícii v rôznych príchutiach a môže sa kúpiť vo forme hotových nápojov alebo sa dá dokonca vyrobiť aj doma. Mnoho ľudí si užíva proces výroby vlastného nápoja. Pri výrobe a konzumácii kombuchy dodržujeme hygienické opatrenia, aby sa predišlo riziku kontaminácie. Ak ešte nemáte skúsenosti s touto výnimočnou nápojovou voľbou, možno je čas dať Kombuche šancu a objaviť jej úžasné účinky na vlastnej koži.