Nezaradené

Recept na bazalkové pesto

Bazalkové pesto pasta

Recept na bazalkové pesto

Lahodné bazalkové pesto: voňavá lahôdka, ktorá navodí pohodu!

Tento  recept na bazalkové pesto je vlastne rovnaký ako recept na pesto z medvedieho cesnaku, len namiesto medvedieho cesnaku použijeme bazalku. Je to skvelý spôsob, ak nie najlepší ako využiť túto rastlinku v kuchyni. Bazalka má aj mnoho zdraviu prespešných účinkoch o ktorých si môžete prečítať tu. Jej jemná  chuť a výrazná aróma dodávajú jedinečný nádych každému jedlu. Tento recept nie je len chutný, ale aj plný výhod pre vaše zdravie. Skúste si pripraviť toto lahodné pesto a dodajte svojím  jedlám prírodný šmrnc! Ak chcete môžete použit vlašské orechy, ale s kešu orechami je to podľa mňa oveľa lepšie a chutnejšie.

Ingrediencie

  • 2 až 3  hrste čerstvej bazalky (dôkladne umyté a osušené)
  • 1/2 šálky kešu orechov
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • Šťava z polovice citróna
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • cesnak

 

Postup

Recept na bazalkové pesto je rýchly a veľmi jednoduchý.

Príprava

Opláchnite a dôkladne osušte bazalku. Odstráňte hrubé stonky a ponechajte len listy.

Mixovanie Ingrediencií

V mixéri alebo v robotickom mixéri kombinujte bazalku, kešu orechy a strúhaný parmezán. Táto časť výroby pesta býva najproblematickejšia, lebo stonky sa zvyknú navinúť na sekáčik mixéra.

 TIP no.1: Pred vhodením listov do mixéra nahrubo nasekáme bazalku nožom a lístky pridávame postupne, prekladáme kešu orechami. Pozor! Mixujeme minimálne, koľko potrebujeme aby sa zmes príliš nezahriala.

 

Pridanie Oleja a Citrónovej Šťavy

Postupne pridávajte extra panenský olivový olej a šťavu z polovice citróna do zmesi. Mixujte, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.

 

Ochuťovanie a Korenenie

Ochutnajte pesto a pridajte soľ, čierne korenie a cesnak podľa vlastného vkusu. Ak je potrebné, môžete pridať ďalšiu šťavu z citróna.

 

TIP no.2: Pomer bazalky, orechov, oleja a všetkých surovín, môžete prispôsobiť svojej chuti, nemusíte sa striktne držat množstiev v tomto recepte. Ja to takto robím vždy- množstvá surovín si vždy prispôsobím svojej chuti.

 

Ukladanie a Podávanie

Pesto presuňte do sterilnej skleničky a zalejte vrch olivovým olejom aby zbytočne neoxidoval. Skladujte v chladničke. Môžete ho využiť do 2 týždňov. Ja ho mám občas aj mesiac.

Pesto pridávajte na cestoviny, pečivo, do šalátov, alebo ako prísadu k rybám, mäsám a do rôznych receptov stredomorskej kuchyne.

 

S týmto jednoduchým receptom môžete ľahko využiť výhody bazalky v kuchyni. Bazalkové pesto nie je len chutným doplnkom, ale aj prírodným zdrojom prospešných látok pre vaše zdravie. Obohaťte svoje jedlá o túto aromatickú pochúťku a užívajte si jedinečnú chuť prírodných darov.

 

Užívajte

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *