Črevný mikrobióm – „Sme to, čo jeme“
Mikróby sa nachádzajú na celom ľudskom tele, na vonkajších aj vnútorných povrchoch, vrátane
gastrointestinálneho traktu (GIT), kože, slín, ústnej sliznice a spojoviek. Črevný mikrobióm je
pojem zahŕňajúci všetky mikroorganizmy osídľujúce ľudské črevo. Vrámci GIT sú naše črevá
domovom pre desať až sto biliónov baktérií. U dospelého človeka to predstavuje 0,2 až 1kg baktérií
[1]. Pre správne fungovanie organizmu je potrebná rovnováha baktérií v GIT . Ak je mikrobiota
nevyvážená, organizmus je náchylnejší na infekcie, poruchy imunity a zápaly [2].
Zdravý črevný mikrobióm = zdravé telo.
Ako funguje zdravá črevná mikroflóra?
Črevo sa radí medzi jeden z najdôležitejších orgánov, ktorý sprostredkováva životne dôležité
interakcie s okolitým prostredím, vrátane črevnej mikroflóry. Tá poskytuje hostiteľovi bariéru pred
patogénom a potenciálnym patogénnym druhom tým, že s nimi súťaží o receptorové miesta a
nutričné faktory [3].
Zdravý črevný mikrobióm funguje prostredníctvom súhry medzi hostiteľom a mikróbmi sídliacimi
v GIT.
Fyziologický mikrobióm sa podieľa na viacerých procesoch
Trávenie a vstrebávanie živín
Kľúčovú úlohu zohráva pri rozklade a trávení potravy, najmä komplexných uhľohydrátov,
ktoré nie sú ľahko stráviteľné hostiteľom. Mikróby produkujú enzýmy, ktoré pomáhajú
rozkladať tieto komplexné sacharidy na jednoduchšie molekuly, ktoré telo dokáže vstrebať.
Regulácia imunitného systému
Črevný mikrobióm je esenciálny pre vývoj a reguláciu imunitného systému. Mikróby
interagujú s imunitnými bunkami v čreve, aby zabezpečili, že imunitný systém bude vhodne
aktivovaný na boj proti škodlivým patogénom a zároveň zabráni nevhodným reakciám,
ktoré môžu viesť k autoimunitným poruchám.
Dokáže stráviť určité potraviny (napr. vlákninu)
Pri rozklade vlákniny črevnou mikroflórou vznikajú dôležité molekuly (napr. mastné
kyseliny s krátkym reťazcom).
Uľahčuje vstrebávanie minerálov z potravy (horčík, vápnik, železo)
Syntetizuje niektoré esenciálne vitamíny (vitamín K, vitamín B9)
Čo nám hrozí pri narušení črevnej mikroflóry?
K narušeniu črevnej mikroflóry alebo tzv. črevnej dysbióze dochádza pri nerovnováhe mikroflóry.
Zdravá črevná mikroflóra sa podieľa na viacerých procesoch, ktoré sú spomenuté už vyššie.
Dysbióza tieto procesy narúša, zhoršuje vstrebávanie živín, znižuje ochranné funkcie črevnej
sliznice a imunitného systému.
Najčastejšie dochadza k narušeniu celkového zloženia črevného ekosystému pri užívaní antibiotík.
Ovplyvniť ju môže aj prijímanie protizápalových a hormonálnych liekov, infekčné ochorenia,
otrava potravinami a zmeny v stravovaní. K chronickej črevnej dysbióze vedie nadmerné užívanie
alkoholu, prísne diéty, užívanie enterosorbentov a laxatív.
Zmena v črevnej mikroflóre sa nemusí prejaviť, teda môže byť asymptomatická.
Pri symptomatickej dysbióze dochádza k poruchám v trávení a príznaky môžu byť rôzne
bolesť brucha a nepríjemné pocity
nevoľnosť až vracanie
zvýšená plynatosť/nadúvanie
nechuť do jedla
škvŕkanie v žalúdku po jedle
zápcha, hnačka alebo ich striedanie
zápach z úst
precitlivenosť na niektoré potraviny
anémia a bledá pokožka (nedostatok vitamínov a mikroživín)
slabosť, únava
lámavé nechty a vlasy
akné (zvýšené vstrebávanie toxínov a alergénov)
hlien v stolici
Príznaky dysbiózy môžu byť dôsledkom rozvoja viacerých ochorení ako napríklad rekurenté
enterokolitídy (zápaly čriev) vyvolané baktériou Clostridium difficile, syndróm dráždivého čreva
(IBS), chronické zápalové ochorenia čriev (IBD), hnačkové ohcorenia, autoimunitné ochorenia
(reumatoidná artritída, lupus, Diabetes mellitus, celiakia, psoriáza), intoleranie, alergie,
kardiovaskulárne ochorenia, obezita.
Čo ak mám viaceré príznaky?
Pri podozrení na črevnú dysbiózu alebo pri výskyte viacerých príznakov je vhodné absolvovať
vyšetrenie u gastroenterológa. Lekár Vám odporučí podstúpiť vyšetrenie stolice tzv. koprogram a
vyšetrenie bakteriálnej kultúry.
Po pozitívnom výsledoku na črevnú dysbiózu lekár zvolí vhodnú liečbu najčastejšie pozostávajúcu
z diéty (potraviny bohaté na vlákninu a fermentované mliečne výrobky) a liekov obsahujúcich
prospešné baktérie. Liečba u dospelého človeka vyžaduje pravidelnú konzumáciu jedál (tri hlavné
jedlá denne a jedno alebo dve menšie jedlá)[4,5].
Zdroje:
[1] Sender R., Fuchs S., Milo R. Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in
the Body. 2016. PloS Biol. 14(8): e1002533.
[2] Youn Yoo J., Soo Kim S. Probiotics and Prebiotics: Presnet Status and Future Perspectives on
Metabolic Disorders. 2016. Nutrients. 8(3): 173.
[3] Sekirov I., Russell S. L., Caetano M Antunes L., Brett Finlay B. Gut microbiota in health and
disease. 2010. Physiol Rev. 90(3): 859-904.
[4] https://www.healthline.com/health/digestive-health/dysbiosis#complications (Dátum 11.5.2023)
[5] Hrncir T. Gut Microbiota Dysbiosis: Triggers, Consequences, Diagnostic and Therapeutic
Options. 2022. Microorganisms. 10(3): 578.