Recepty, Stredomorská kuchyňa

Kuracie stehná na citróne s olivami

Recept: Kuracie stehná na citróne s olivami

Kuracie stehná na citróne s olivami

 

 

Keď sa povie kuracina väčšina z nás si predstaví kura pečené vcelku alebo kuracie prsia na tisíc spôsobov. U mňa to bolo rovnaké až do doby čo som natrafil na tento recept o ktorý sa s Vami musím podeliť. Keď som ho prvykrát vyskúšal bol som milo prekvapený delikátnou chuťou jednoduchej kombinácie kuracích stehien, olív a citróna. Navyše vďaka tomu, že začíname so stehnami na studenej panvici dostaneme z kože viac tuku a bude viac chrumkavá.

 

Ingrediencie na 5 porcií

  • cca 800 g kuracie stehno vrchné  s kosťou aj s kožou
  • 1 malé balenie čierných olív bez kôstky
  • 1 malé balenie zelených olív bez kôstky
  • 1 citrón
  • morská soľ
  • čierne korenie mleté
  • extra panenský olivový olej

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Citrón poriadne umyjeme, polovicu citróna nakrájame na tenké plátky a druhú polovicu odložíme bokom.
  2. Opláchnuté kuracie stehná  osolíme, okoreníme a následne do mäsa vasírujeme olivový olej.
  3. Kuracie stehná položíme kožou dole na panvicu so silným dnom a pridáme olivy. Panvicu postavíme na stredný plameň a restujeme približne 10 až 15 minút pokiaľ koža nestmavne.
  4. Obsah panvice preložíme  do pekáča, obložíme plátkami citróna a pokvapkáme citrónovou šťavou.  Pekáč vložíme do rúry a pečieme neprikryté 10 minút.
  5. Vyberieme pekáč z rúry, ochutnáme (pozor aby ste sa nespálili) a dochutíme podľa chuti soľou, korením ak chceme môžeme pridať aj petržlenovú vňať. Servírujeme s ryžou, zemiakmi alebo s prílohou akú si zvolíme podľa našej chuti.

Ako prílohu som použil trochu ryže a hrsť cestovín aglio olio, túto kombináciu Vám vrelo doporučujem. Ak nemáte pri varení alebo pečení konkrétne suroviny použité v recepte, je veľmi užitočné vedieť sa vynájsť a improvizovať s tým čo máte k dispozícii.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *