Recept: Kuracie stehná na citróne s olivami
Keď sa povie kuracina väčšina z nás si predstaví kura pečené vcelku alebo kuracie prsia na tisíc spôsobov. U mňa to bolo rovnaké až do doby čo som natrafil na tento recept o ktorý sa s Vami musím podeliť. Keď som ho prvykrát vyskúšal bol som milo prekvapený delikátnou chuťou jednoduchej kombinácie kuracích stehien, olív a citróna. Navyše vďaka tomu, že začíname so stehnami na studenej panvici dostaneme z kože viac tuku a bude viac chrumkavá.
Ingrediencie na 5 porcií
- cca 800 g kuracie stehno vrchné s kosťou aj s kožou
- 1 malé balenie čierných olív bez kôstky
- 1 malé balenie zelených olív bez kôstky
- 1 citrón
- morská soľ
- čierne korenie mleté
- extra panenský olivový olej
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Citrón poriadne umyjeme, polovicu citróna nakrájame na tenké plátky a druhú polovicu odložíme bokom.
- Opláchnuté kuracie stehná osolíme, okoreníme a následne do mäsa vasírujeme olivový olej.
- Kuracie stehná položíme kožou dole na panvicu so silným dnom a pridáme olivy. Panvicu postavíme na stredný plameň a restujeme približne 10 až 15 minút pokiaľ koža nestmavne.
- Obsah panvice preložíme do pekáča, obložíme plátkami citróna a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pekáč vložíme do rúry a pečieme neprikryté 10 minút.
- Vyberieme pekáč z rúry, ochutnáme (pozor aby ste sa nespálili) a dochutíme podľa chuti soľou, korením ak chceme môžeme pridať aj petržlenovú vňať. Servírujeme s ryžou, zemiakmi alebo s prílohou akú si zvolíme podľa našej chuti.
Ako prílohu som použil trochu ryže a hrsť cestovín aglio olio, túto kombináciu Vám vrelo doporučujem. Ak nemáte pri varení alebo pečení konkrétne suroviny použité v recepte, je veľmi užitočné vedieť sa vynájsť a improvizovať s tým čo máte k dispozícii.