Bylinkáreň, Nezaradené, Zdravie z prírody

Matcha

Matcha

Čo je vlastne matcha?

Matcha má pôvod v Číne, no neskôr sa dostala aj do Japonska, kde je súčasťou tradičného čajového obradu už stovky rokov. Matcha znamená v preklade  z japonského (maa chuh)“mletý čaj“. Tento špeciálny čaj sa získava spracovaním listov rastliny Camellia sinensis, konkrétne čajovej odrody tencha. Pri výrobe matchy sa spracúvajú iba jemné lístky bez stoniek a vetvičiek. Lístky sú najskôr vystavené procesu parenia a sušenia a potom sa melú na jemný prášok. Celý proces je považovaný za zložitý a je takmer umením, pretože nie každý pestovateľ ho ovláda.

Aký je rozdiel medzi matchou a čajovým práškom?

Hoci sa matcha stáva čoraz populárnejšou, jej výroba je náročná a drahá. Preto niektorí výrobcovia sa rozhodli pre lacnejšiu alternatívu a to zelený čaj v prášku. Na rozdiel od skutočnej matchy, pri výrobe zeleného čaju sa melie do prášku celý list, čo vedie k horkastej chuti nápoja. Výrobný proces je tiež zjednodušený, čo môže mať vplyv na kvalitu. Menej kvalitné zelené čaje mleté do prášku sa zvyčajne označujú ako „varená matcha“ a používajú sa výrobkoch s obsahom matchy, ako napríklad v drinkoch a cukrovinkách.

Zloženie matcha čaju

Matcha obsahuje celé lístky čaju bez stoniek a vetvičiek , čo umožňuje organizmu prijať viac zložiek ako pri konzumácii záparov či výluhov. Hovorí sa, že jedna šálka matchy obsahuje toľko účinných látok ako 1,5 litra zeleného čaju. Aj keď zatiaľ nie je vedecky dokázané, že matcha je zdravšia ako zelený čaj.

Obsahuje rôzne prospešné látky, ako sú vitamíny A, B, C a E, aminokyseliny a antioxidanty ako EGCG (epigalokatechín galát). EGCG má protizápalové účinky a posilňuje imunitný systém.

Matcha obsahuje pomerne vysoké množstvo kofeínu. Avšak účinky kofeínu v matche sú odlišné od účinkov kofeíínu v káve. Kofeín z matchy pôsobí pomalšie a dlhšie. Okrem kofeínu obsahuje matcha aj aminokyseliny, ako napríklad L-teanín, ktoré majú upokojujúci účinok a zlepšujú koncentráciu. Matcha vás teda nabudí a dodá energiu, ale na rozdiel od kávy nebudete pociťovať nervozitu.

Najlepší potravinový zdroj katechínov bojujúcich proti chorobám.

Použitie

Najčastejšie užívame matchu ako čaj. Matcha prášok sa môže pridať do ovocných štiav, mlieka alebo rastlinných nápojov. Matcha latte je tiež obľúbený nápoj, ktorý sa pripravuje s mliekom a matcha práškom. V Japonsku sa matcha používa aj pri výrobe rôznych produktov, ako sú jogurty, zmrzliny, čokoláda, sušienky a müsli. Matcha sa tiež používa na obohatenie iných čajov.

Ako správne pripraviť matcha čaj

  1. Zalejeme jeden až dva gramy matcha prášku do špeciálnej misky (Chawan) horúcou vodou (približne 80 stupňov).
  2. Vyšľaháme metličkou (Chasen) do peny, aby sa matcha rozpustila.
  3. Vychutnávame si svoj matcha čaj!

Účinky matcha čaju

  1. Detoxikuje organizmus
    Sýtozelená farba čaju Matcha je výsledkom vysokého obsahu chlorofylu. Chlorofyl je typ rastlinného pigmentu, ktorý je zodpovedný za absorpciu svetla v procese fotosyntézy.
  2. Podporuje chudnutie. Niekoľko sľubných štúdií zistilo, že čaj matcha vďaka obsahu katechínov prospieva štíhlej línii.
  3. Priaznivo pôsobí na výkon pri cvičení
    Klinické testy naznačujú, že zelený čaj matcha môže pomôcť urýchliť regeneráciu svalov u športovcov, ktorí sa zameriavajú na tréningy s vysokou intenzitou, ako je napríklad tréning so záťažou. Ukázalo sa tiež, že zvracia poškodenie buniek spôsobené oxidačným stresom, čo by mohlo pomôcť zabrániť poškodeniu svalov a tkanív.
  4. Môže pomôcť pri prevencii rakoviny
  5. Matcha pre psychickú pohodu. Vysoké množstvo L-theanínu
    L-theanín je aminokyselina, ktorá sa prirodzene nachádza v čajoch z rastliny Camellia sinensis. Pitím  čaju matcha môžete zvýšiť hladinu L-theanínu a podporiť alfa vlny, ktoré vedú k stavu uvoľnenej bdelosti. L-theanín tiež pomáha zvyšovať hladinu dopamínu a GABA v mozgu, čo by mohlo prospieť stavom, ako je úzkosť. Odhaduje sa, že vďaka podmienkam, v ktorých sa pestuje, môže čaj matcha obsahovať až päťkrát viac L-theanínu ako bežný zelený čaj.
  6. Znižuje riziko cukrovky 2. typu
    Uskutočnenie niekoľkých zdravých zmien v stravovaní a životnom štýle je jedným z najlepších spôsobov prevencie cukrovky 2. typu a niektoré výskumy naznačujú, že pridanie matcha do vášho jedálnička môže byť obzvlášť prospešné.Napríklad jedna štúdia uverejnená v časopise Annals of Internal Medicine zistila, že konzumácia zeleného čaju bola spojená s nižším rizikom vzniku cukrovky po úprave na vek, pohlavie, index telesnej hmotnosti a ďalšie rizikové faktory.

 

Tipy načo si treba dať pri pití matchy pozor

Kvalita matchy sa môže líšiť medzi rôznymi produktmi, pretože nie je patentovaným výrobkom. Vyššia alebo nižšia kvalita sa prejavuje najmä v chuti. Odporúča sa konzumovať matchu čo najskôr po otvorení balenia, pretože rýchlo stráca na kvalite. Je tiež dôležité vedieť, že matcha obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá zníži vstrebávanie minerálov a stopových prvkov. Preto sa odporúča piť matchu najmenej hodinu po jedle.

 

Pitie matcha čaju je podľa všetkého zdraviu prospešné. Vyskúšajte matcha čaj a zistíte či je to práve Vaša šálka čaju.

Zdroje: Wikipédia, Pixabay, Pubmed,

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *