Lahodné Pesto z Medvedieho Cesnaku: Smrádek a lahôdka, ktorá zaženie bacily!
Recept na pesto z medvedieho cesnaku
Tento originálny recept na pesto z medvedieho cesnaku mám od kamošky, ktorá ho pripravuje každý rok. Je to skvelý spôsob, ak nie najlepší ako využiť túto divoko rastúcu bylinu v kuchyni. Jeho jemná cesnaková chuť a výrazná aróma dodávajú jedinečný nádych každému jedlu. Tento recept nie je len chutný, ale aj plný výhod pre vaše zdravie. Skúste si pripraviť toto lahodné pesto a dodajte svojím jedlám prírodný šmrnc! Ak chcete môžete použit vlašské orechy, ale s kešu orechami je to podľa mňa oveľa lepšie a chutnejšie.
Ingrediencie na Resto z Medvedieho Cesnaku
- 2 až 3 hrste čerstvého medvedieho cesnaku (dôkladne umyté a osušené)
- 1/2 šálky kešu orechov
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu (nemusí byť)
- 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
- Šťava z polovice citróna
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
Recept pesto z Medvedieho Cesnaku.
Príprava
Opláchnite a dôkladne osušte čerstvý medvedí cesnak. Odstráňte hrubé stonky a ponechajte len listy.
Mixovanie Ingrediencií
V mixéri alebo v robotickom mixéri kombinujte medvedí cesnak, kešu orechy ak chcete tak aj strúhaný parmezán. Táto časť výroby pesta býva najproblematickejšia, lebo stonky sa zvyknú navinúť na sekáčik mixéra.
TIP no.1: Pred vhodením listov do mixéra nahrubo nasekáme cesnak nožom a cesnak pridávame postupne, prekladáme kešu orechami. Pozor! Mixujeme minimálne, koľko potrebujeme aby sa zmes príliš nezahriala.
Pridanie Oleja a Citrónovej Šťavy
Postupne pridávajte extra panenský olivový olej a šťavu z polovice citróna do zmesi. Mixujte, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu.
Ochuťovanie a Korenenie
Ochutnajte pesto a pridajte soľ a čierne korenie podľa vlastného vkusu. Ak je potrebné, môžete pridať ďalšiu šťavu z citróna.
TIP no.2: Pomer cesnaku, orechov, oleja a všetkých surovín, môžete prispôsobiť svojej chuti, nemusíte sa striktne držat množstiev v tomto recepte. Ja to takto robím vždy- množstvá surovín si vždy prispôsobím svojej chuti.
Ukladanie a Podávanie
Pesto presuňte do sterilnej skleničky a zalejte vrch olivovým olejom aby zbytočne neoxidoval. Skladujte v chladničke. Môžete ho využiť do 2 týždňov. Ja ho mám občas aj mesiac.
Pesto pridávajte na cestoviny, pečivo, do šalátov, alebo ako prísadu k rybám a mäsám.
S týmto jednoduchým receptom môžete ľahko využiť výhody medvedieho cesnaku v kuchyni. Pesto z medvedieho cesnaku nie je len chutným doplnkom, ale aj prírodným zdrojom prospešných látok pre vaše zdravie. Obohaťte svoje jedlá o túto aromatickú pochúťku a užívajte si jedinečnú chuť prírodných darov.
Užívajte