Recept: Špagety aglio e olio s rukolou
Kedysi dávno som zvykol variť s použitím čím väčščieho množstva surovín a neraz som stál pri sporáku hodiny, no výsledok bola klasika nič prekvapvé. Niekde som zachytil, že cestoviny na taliansky spôsob by mali byť pripravené z maximálne troch surovín. Nechcelo sa mi tomu veriť až dochvíle čo som sa dostal k tomuto receptu. Geniálne jednoduchá kombinácia chutí, ktorá veľmi dobre chutí.
Pôvod cestovín Aglio e olio je južné Taliansko. Základom je olivový olej, veľa cesnaku a trochu sušenej pálivej papriky- v tomto prípade sme použili chilli cayenne long slim. Špecialita tohoto receptu je pridaná rukola, ktorá dodá receptu krajší vzhľad, sviežosť, podmanivú chuť plus vitamíny navyše.
Ingrediencie
- 400g špagety
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 mocca lyžičku sušenej cayenne long slim
- 70 ml panenský olivový olej
- 150 g rukoly
- morká soľ
- parmezán
Postup prípravy
- Na prípravu tohoto receptu potrebujeme panvicu s vysokým okrajom, preto som sa rozhodol použiť Wok. V panvici ohrejeme 50 ml livového oleja. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a restujeme približne 5 minút pokiaľ cesnak nezačne krásne voniať , nezmäkne a nezačne chytať zlatistú farbu. Zložíme zo sporáku.
- Medzitým do veľkého hrnca nalejeme vodu, pridáme soľ, kvapku oleja a privedieme do varu. Pridáme špagety a varíme o 2 až 3 minúty menej ako je uvedené na obale. Pomocou varešky naberieme asi politra vody z cestovín a následne cestoviny scedíme a odložíme bokom.
- Odobranú vodu prilejeme do panvice a na miernom ohni zmes privedieme k varu. Varíme 5 minút aj viac, kým sa približne polovica objemu vody odparí. Pridáme špagety a miešame 2 až 3 minúty kým cestovina nebude al dente a omáčka nezhustne.
- Zložíme zo sporáku, pridáme rukolu a zvyšný olej. Zľahka premiešame, ochutnáme a jemne dochutíme soľou, korením a sušenou chilli paprikou podľa našej chuti. Môžeme začať servírovať s parmezánom alebo podobným druhom syra.